warzywa papryka

Uprawiamy warzywa psiankowate

Do warzyw psiankowatych zalicza się pomidor, papryka i ziemniak. W domowym ogródku możemy uprawiać pomidory i paprykę. Ziemniaki wymagają dużych powierzchni do uprawy i do domowych ogródków się nie nadają.

 

Papryka

 

Wielu ludzi uważa, ze papryka, jako warzywo ciepłolubne nie może być uprawiana w ogródku. W ogródku bez problemy można uprawiać odmiany papryki wyhodowane w Polsce. Papryka oprócz dużych wymagań termicznych ma także duże wymagania glebowe. Paprykę wysiewamy pod koniec marca w pomieszczenia o temperaturze przekraczającej dwadzieścia stopni Celsjusza. Gdy pojawią się pierwsze listki  pikujemy do doniczek lub pojemników. Po pikowaniu papryce wystarczy temperatura osiemnastu stopni Celsjusza.  Rozsadę sadzimy do gruntu na przełomie maja i czerwca. Nadmiar strączków obrywamy, aby nie opóźniały dojrzenia pozostałych owoców. Zbiór papryki odbywa się na przełomie sierpnia i września, gdy strączki zaczynają zmieniać barwę na czerwoną.  Papryka jest stosunkowo niską rośliną i nie wymaga palikowania. Ze względu na duże wymagania glebowe wskazane jest nawożenie w trakcie wegetacji.

 

Złote jabłko czyli pomidor.

 

Nazwa pomidor pochodzi z języka włoskiego i oznacza złote jabłko. Pomidor pochodzi z Ameryki Południowej i jest warzywem ciepłolubnym. Wymagania glebowe pomidora nie są duże. Dobre zbiory uzyskujemy w słonecznych latach. W latach deszczowych pomidory słabo rozwijają owoce i chorują. Istnieje bardzo dużo różnorodnych odmian pomidora. Do wyboru mamy odmiany karłowate i wysokie, odmiany wczesne, średniowczesne i późne. Wskazane jest dobre nawożenia pomidorów w trakcie wegetacji. Pomidory karłowate mogą być sztywnołdygowe i wiodkołodygowe. Wszystkie pomidory karłowate wymagają palikowania. Odmiany wiodkołodygowe potrzebują więcej miejsca. W odmianach wysokich obcinamy nadmiar pędów. Są trzy metody prowadzenia pędów. Pierwsza to cięcie na jeden pęd, czyli zostawiamy tylko pęd główny i obcinamy wszystkie pędy boczne. Druga metoda to cięcie na dwa pędy, czyli oprócz pędu głównego zostawiamy jeden pęd boczny. Wyrastając pędy boczne należy usuwać jak najszybciej aby aby nie opóźniały owocowania. Im większą liczbę pędów pozostawiamy na krzaku pomidora, tym większe muszą być odstępy między krzakami. Należy obserwować kwitnienie pomidorów i obrywać nadmiar kwiatów,aby poprawić owocowanie. Pomidory wysokie wymagają palikowania. Wskazane jest poza tym podwieszanie pędów z owocami. Dla poprawienia owocowania można na noc i w dni pochmurne stosować osłony z folii. Pomidorów karłowatych zasadniczo nie przycinamy, ale przycięcie końcówek pędów przyśpiesza dojrzewanie zawiązanych owoców. Pomidory należy podlewać rzadziej, ale obficie.

Dodaj komentarz