groch

Uprawiamy warzywa strączkowe

Do warzyw strączkowych należą fasola, groch i bób. Warzywa strączkowe oprócz tego, że posiadają duże walory smakowe, są najważniejszym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Ponieważ współżyją z bakteriami azotowymi nie wymagają nawożenia, choć mogą mieć duże wymagania glebowe.

 

Fasola

 

Istnieje duża ilość odmian fasoli o różnym przeznaczeniu. W szczególności są fasole szparagowe przeznaczone do spożywania nasion wraz ze strączkami i odmiany fasoli uprawiane na samo ziarno, w tym odmiany tyczkowe. Fasola jest roślina ciepłolubną i można ją wysiewać dopiero w maju. Fasola ma duże nasiona i możemy je siać pojedynczo  gniazd gniazdowo po trzy lub cztery sztuki w większych odstępach. Wskazany siew  gniazdowy fasoli tyczkowej. Tyczki do podparcia fasoli tyczkowej powinny mieć wysokość ponad dwa metry. Fasola jest wrażliwa na uszkodzenie korzeni, dlatego odchwaszczanie należy przeprowadzać ręcznie. Trzeba także uważać przy zrywaniu strąków, aby nie wyciągać całej rośliny i nie uszkodzić korzeni.

 

Groch

 

Groch ma także odmiany o rożnym przeznaczaniu. W szczególności są odmiany cukrowe, dla których zbieramy strąki z zielonymi młodymi ziarnami i możemy zjadać także młode strąki i odmiany łuskowe, dla których ziarna zbieramy z wyschniętych strąków. Groch lubi chłodną pogodę. Nie ma dużych wymagań glebowych, ale intensywnego podlewania do czasu zawiązania strąków. Groch można wysiewać w najwcześniejszych możliwych terminach. Pielęgnowanie polega na odchwaszczaniu i podlewaniu w miarę potrzeby. W zależności od odmiany i terminu wysiewu zbiory grochu przeprowadzamy od maja do lipca. Wysokie odmiany grochy wymagają tyczkowania.

 

Bób

 

Bób jest najbardziej bogatym w białko warzywem, choć nie jest tak popularny jak fasola lub groch. Bób nie jest wrażliwy na przymrozki i może być wysiewany w najwcześniejszych możliwych terminach. Bób należy siać na glebach cięższych i wilgotnych. Jest wrażliwy na brak wody do momentu kwitnienia. Bób siejemy gniazdowo po około trzy nasiona na głębokości kilku centymetrów. Bób wymaga starannego pielenia i podlewania. Strąki zbieramy latem w lipcu i w sierpniu.

Dodaj komentarz